Site Loader

De Muur van Geraardsbergen was het decor voor mijn eerste cross van het nieuwe veldritseizoen. Ik wist niet wat ik moest verwachten qua prestatie, maar de laatste trainingen gingen vlot en ik had er alvast veel zin in. Vrijdag ging ik het parcours al eens verkennen en ik had er een goed gevoel bij. Het vele klimwerk lag me wel, de bochten gingen elke ronde vlotter en ook de steile afdaling was geen probleem, integendeel, zulk technisch werk doe ik enorm graag.

De teleurstelling was dan ook heel groot toen ik zondag te horen kreeg dat de steile afdaling voor de wedstrijd van de dames uit het parcours gehaald werd. Ik begrijp niet waarom, want de afdaling is goed te doen en er was helemaal geen sprake van slechte weersomstandigheden. Dit geeft me het gevoel dat vrouwen als minder capabel beschouwd worden en dit duwt de dames opnieuw in een ondergeschikte positie. Uiteraard wil ik ook dat iedereen zonder valpartijen de finish kan halen, maar als een deel van het parcours als te gevaarlijk wordt beschouwd, moet de maatregel voor alle categorieën toegepast worden. Veel mensen doen moeite om het dameswielrennen en het damesveldrijden kansen te geven, maar dit gebaar vergroot de kloof tussen de heren en de dames opnieuw.

Ik probeerde de teleurstelling van me af te zetten en ging vol goede moed van start. De eerste 3 van de 7 af te leggen ronden kon ik vlot meedraaien in de kopgroep en zelfs even aan de leiding fietsen. Daarna viel ik een beetje terug en kwam ik in een achtervolgend groepje terecht. Het gevoel zat nog goed en ik voelde me comfortabel op de crossfiets. Maar ik liet me te veel wegzetten in de bochten en moet nog veel leren over wring- en schouderwerk. Hierdoor liet ik misschien enkele plaatsten liggen en kwam uiteindelijk als 8ste over de meet, op 39 seconden van winnares Sanne Cant.

Ik ben tevreden over mijn eerste wedstrijd en vooral over de eerste helft. Goed beginnen is altijd leuk, maar nu werk ik verder om de resultaten in stijgende lijn te zien gaan. De volgende wedstrijd is de B-cross in Vorselaar op zaterdag 17 september.

Bedankt aan alle supporters!

Post Author: Alicia Franck