Site Loader

Enkele weken na het einde van het wedstrijdseizoen besliste ik dat ik het tijdens de winter eens op een cyclocrossfiets wou proberen. Toen enkele dagen na kerstmis 2 mooie, flashy Cannondale Superx’en stonden te wachten op mij bij Baik, wou ik zo snel mogelijk starten in een cross.

Zo gezegd, zo gedaan, ik ging op zondag naar de Rapencross in Lokeren. Ik wist niet wat te verwachten, maar had me voorgenomen om plezier te maken en veel bij te leren. Dan ben je meestal al goed op weg. Het parcours was zwaar maar eerlijk. Op enkele steile klimmetjes was het harken om boven te geraken en in de zandbak moest ik soms lopen. Verder was het veel draaien en keren in het bos en kwam je enkel even voor de materiaalpost en bij de finish op asfalt.

Bij de start had ik meer zenuwen dan bij een mountainbikewedstrijd. Ik denk dat het door de zenuwen was dat ik kopstart nam, want dat is niet bijster slim om te doen als je geen van de concurrentes kent. Tot mijn verbazing kon ik na een halve ronde al direct een gaatje van een tiental meter slaan op de tweede dame.

Mijn verbazing werd nog groter toen ik na de eerste ronde mijn voorsprong verder had uitgediept. Toen besloot ik me niks aan te trekken van koersindeling of het al erg verzuurde gevoel in mijn benen en door te trekken. Dat was niet zonder resultaat: na de tweede ronde had ik al 30 seconden voorsprong op de tweede dame. Nu dwongen de benen me toch om een beetje te temporiseren en ik moest ook goed blijven nadenken om de bochten mooi te nemen en bij de klimmetjes steeds op tijd te schakelen.

Een cyclocrosswedstrijd is een totaal andere inspanning dan een mountainbikewedstrijd, maar ik moet ook nog heel wat nieuwe technieken onder de knie krijgen: op- en afspringen, de fiets dragen, fietswissels, … Ik deed alles zo goed als ik kon en kwam uiteindelijk met 1min15sec voorsprong over de meet.

Hierdoor had ik ruim de tijd om te vieren en te genieten van deze onverwachte overwinning. Het was een hele fijne ervaring en dit zal voor altijd mijn eerste cross ooit blijven. Bedankt aan iedereen die komen supporteren is, zonder jullie was het niet gelukt!

Volgend weekend sta ik aan de start van het Belgisch Kampioenschap veldrijden in Lille.

Post Author: Alicia Franck