Site Loader

De Houffachallenge is een meerdaagse die past in de marathon discipline en dus normaal niet mijn specialiteit, maar deze tweedaagse met drie wedstrijden paste perfect in de voorbereiding voor het Belgisch Kampioenschap XCO enkele weken later.

Op zaterdagmiddag stond de “korte marathon” op het programma. Deze rit was goed voor 50km mountainbiken in de prachtige streek rond Houffalize inclusief de 980 hoogtemeters.  Omdat deze wedstrijd het dichtst aanleunde bij de XCO wedstrijden besloot ik niet te veel te doseren, en overal voluit te gaan. Ik voelde me goed, maar had soms last van de warmte. Het was namelijk midden op de dag en meer dan 30°C.

Ik kwam als eerste bij de dames over de streep, maar jammergenoeg werd deze rit geneutraliseerd in het klassement voor “The Battle of the Sexes”. De kopgroep bij de mannen was verkeerd gereden en had besloten om na 20km wedstrijd over de weg terug naar de aankomst te bollen… Erg jammer want ik wist dat niet en had wel de volledige afstand gereden en kon dus een stuk minder fris de volgende wedstrijden aanvatten.

’s Avonds stond de nachtrit op het programma. Met nachtritten heb ik geen ervaring, maar het maakte deel uit van het programma, dus ik ging ervoor. We moesten ’s nachts een parcours rijden van 23km en 600 hoogtemeters. Opnieuw kwam ik als eerste dame aan, maar ik kwam niet niet binnen de 20% tijd van de eerste man binnen, dus ik kwam niet aan de leiding van het “The Battle of the Sexes”-klassement.

Zondag was de dag van de waarheid, de “lange marathon” moest nog verreden worden. 85km in prachtige bossen, goed voor 2350 hoogtemeters. In de eerste helft van de marathon voelde ik me goed en ook de blauwe leiderstrui van het dames-klassement gaf me vleugels. Samen met teammanagers Nicolas reden we een strak tempo. In de tweede helft kon ik niet meer verstoppen dat ik eigenlijk XCO-renster ben en ik moest het tempo laten zakken. Een andere dame haalde me nog in, maar ik kon niet meer aanklampen.

Op mijn eigen ritme haalde ik de finish, ik won niet. Ik werd tweede dame, maar de dame die won had enkel op zondag deelgenomen en deed dus niet mee in het algemene klassement. Met twee zeges en eindwinst ben ik zeer tevreden over een mooie tweedaagse met een knappe organisatie!

 

Post Author: Alicia Franck